Pagina principala Comuna Gugesti Institutii locale Monitorul Oficial Local Harta Contact
 

Surse bibliografice existente in Arhivele Naţionale Bucureşti demonstrează că în anul 1499 satul Gugești exista pe actuala vatră. Localitatea a cunoscut o dezvoltare masivă a populaţiei după înfăptuirea agrară a împroprietăririi din anul 1864, până atunci fiind moşia lui Alexandru Plagino.
Denumirea comunei "Gugești" se pare că provine de la numele unui boier "Gogu", proprietar de terenuri pe aceste meleaguri, terenuri care apoi trec in proprietatea ginerelui voievodului Știrbei Vodă , Alicache Plagine.
 A doua proveniență a denumirii satului Gugești este atribuită unei vechi îndeletniciri a oamenilor, “gogitul nucilor”: se crede că pe vatra actuală a satului au existat plantații întregi de nuci, printre care şi renumita luncă a nucilor, "Lunca nucilor", recoltarea nucilor (denumirea localității), fiind asociată ca pornind de la etimologia cuvântului "a gogi", "gogesc","gogești" e.t.c.
Principalele obiective econonomice care au contribuit la dezvoltarea socio-economică a localității pâna în 1989 cât şi după au fost Combinatul de Prelucrare a Lemnului Gugești, ITA Gugești, UMTF Gugești, AEI Gugești, SMA dar care din păcate nu se mai regăsesc.
Printre personalitățile care şi-au pus amprenta pe dezvoltarea culturală a comunei, îi putem aminti pe prof. Nicolae Ciorăscu, fondatorul Colecției Muzeale a Văii Râmnei şi a Monografiei comunei Gugești şi pe prof. Eliza şi Vasile Lefter, finalizatorii Monografiei comunei Gugești, intitulată “Arc peste vremuri şi timp”.
 

Actualizat in - 20.09.2011, la ora 17:38.
 
 a
Copyright © 2011 Primăria Comunei Gugești. Design realizat de SOBIS Solutions.